Vítejte na našem novém žůžo e-shopu!

Kešu natural celé W180

Když je něco velmi chutné, obvykle to není příliš zdravé, ale u kešu oříšků je to přesně naopak! Kešu jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ořechů a to nejen pro svou jemnou texturu, lahodnou nasládlou krémovou chuť a pro pestré využití v kuchyni, ale také díky svému blahodárnému vlivu na naše zdraví. Kešu jsou velmi bohaté na obsah bílkovin, „zdravých“ tuků, vitamínu A, B6, E a K, železa, fosforu, selenu, hořčíku, draslíku a navíc i antioxidantů a kyseliny listové. Ze všech ořechů mají nejnižší kalorickou hodnotu. Kešu oříšky se právem řadí mezi superpotraviny. Jejich pravidelná konzumace pomáhá při hubnutí, snižuje krevní tlak, riziko vzniku žlučových kamenů, infarktu a snižuje také hodnoty „špatného“ cholesterolu. Slouží jako prevence před tzv. kostní demineralizací, osteoporózou a bolestí, jejíž délku trvání výrazně zkracují. Kešu ořechy posilují nervy a dodávají pevnost kostem, vlasům, nehtům i pokožce. Zlepšují také činnost mozkové tkáně a jsou jedinečným pomocníkem pro překonání stresu, únavy a depresí.

Hmotnost: 1 kg
Dostupnost: Skladem     info
   
 
Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Kešu oříšky jsou plodem ovocného stromu, ledvinovníku západního, plodícího nepravé plody, které svým tvarem připomínají papriku a nazývají se kešu jablka. Zpravidla mají jablka žlutou, oranžovou či červenou barvu a stejné barvy je i jejich dužina. Ze spodní strany každého kešu jablíčka roste vždy pouze jeden kešu ořech skrytý uvnitř tvrdé šedo-hnědo-zelené skořápky. 

Ledvinovník západní je tropický strom, který dorůstá až do výšky 12 metrů. Původem je ze severovýchodní Brazílie, zásluhou člověka se však dostal i na území Afriky a jihovýchodní Asie a Oceánie. Největšími producenty jsou v současné době Nigérie, Vietnam a Indie. 

Pozitivní účinky kešu oříšků na lidský organismus:

 snižují riziko kardiovaskulárních chorob a napomáhají lepšímu fungování srdce
 zvyšují pocit sytosti a pomáhají při hubnutí
 slouží jako prevence bolestí hlavy a současně její délku trvání výrazně zkracují
 jsou jedinečným pomocníkem pro posílení nervů a překonání depresí
 výrazně snižují riziko vzniku žlučových kamenů 
 zlepšují činnost mozkové tkáně, mají pozitivní vliv při psychických poruchách 
 dodávají potřebné živiny nehtům, vlasům i pokožce
 snižují hodnoty LDL („špatného“) cholesterolu, riziko infarktu a krevní tlak
 zlepšují hladinu HDL („kvalitního“) cholesterolu 
 dodávají pevnost kostem, působí příznivě proti demineralizaci kostí nebo osteoporóze 
 jsou vhodné i pro diabetiky 

Využití kešu ořechů:

Kešu se pro svou výživovou hodnotu a kulinářské vlastnosti staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Můžeme jimi ochutit müsli, snídaňovou kaši, smoothies, saláty, omáčky, slané pokrmy, přidat je do těsta či je využít jako ozdobu při pečení (doporučujeme použít i mouku z kešu ořechů). Uplatníme je také při výrobě domácího másla, mléka, dipu či veganského sýru z kešu oříšků, ale moc si na nich pochutnáme i přímo z pytlíku. 

Věděli jste, že...

• Kešu ořechy můžeme před konzumací namočit na 2 hodiny do teplé vody, jejich chuť pak bude výraznější, krémovější a zároveň budou pro naše tělo lehčí na strávení.

• Přestože kešu jablko není pravým plodem ledvinovníku západního, nakládá se s ním stejně jako s dužnatým ovocem. Využívá se ke přímé konzumaci, na výrobu marmelád, kompotů a lisuje se z něj šťáva, ze které se vyrábí ocet či alkoholické nápoje (víno a pálenka). Kešu jablka se však po sběru nechávají často ležet jen tak na zemi. Vzhledem k tomu, že jsou velice choulostivé na převoz, do jiných zemí se nevyvážejí.  

• Navzdory tomu, že jsou kešu bohaté na tuky, nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi, ale naopak ji snižují. To je způsobeno jejich vyváženým poměrem mastných kyselin a vysokým obsahem vitaminu E, který má výrazný antioxidační účinek.

Co vyjadřuje písemné a číselné označení kešu ořechů?

Písemné a číselné označení kešu nám prozrazuje jakost a velikost ořechů a na obalu seriózního výrobce či prodejce tedy nikdy nebude chybět. Kvalita kešu ořechů je posuzována z hlediska jejich chuti, barvy, odstínu, celistvosti a velikosti jader.

• WW nebo W (white wholes) označuje nejvyšší výběrovou třídu kešu oříšků, které jsou jemné máslové chuti. Jádra mohou mít bílou, světle popelavou či světle žlutou barvu, nebo barvu světlé slonové kosti a musí být stejnorodá. Jádra této vysoké jakosti zpravidla nemají povrchové vady, s výjimkou malých povrchových vad, které nenarušují celkový vzhled jádra. 
• SW (scorched wholes) označuje jádra, která bývají křupavější, ale jejich barva může být v důsledku přehřátí světle hnědá, světle popelavá nebo barva světlé či tmavé slonové kosti. Jádra také mohou být poškrábaná či scvrklá, ale nesmí to narušovat jejich celkový tvar.
• Existují samozřejmě i nižší jakosti (SSW, DW, atd.), my pro Vás však zajišťujeme pouze vysokou kvalitu ořechů, zabývat se jimi tedy nebudeme.

Velikost kešu ořechů je vždy označená číslem, vyjadřujícím maximální počet jader, které váží jedna libra (1 lb = 0,45kg), např. u velikosti 240 je v 1 lb maximálně 240 jader (přesně je to 220-240 jader). Čím je číslo nižší, tím jsou kešu větší a naopak, kešu velikosti 240 jsou tedy větší než kešu velikosti 320.

  • Alergeny: produkt obsahuje skořápkové plody a může obsahovat podzemnici olejnou (arašídy), sezamová semena
  • Složení: jádra kešu ořechů 100%
  • Skladování: skladujte v suchu při teplotě nejvýše 22 °C a relativní vlhkosti nejvýše 70 %
  • Země původu: Indie
//rychlydotaz
//video